JESTE LI ZNALI?

Adidas i Puma

Objavljeno: 21. Novembar, 2020.

Nedugo nakon završetka Prvog svjetskog rata njemački vojnik Adolf Dassler (18) vraća se s ratišta u rodni gradić Herzogenaurach, u sjevernoj Bavarskoj. Kako ima već izučen obućarski zanat odlučuje se time i baviti. A to nije bio neobičan odabir s obzirom je proizvodnja obuće u tom kraju bila dosta razvijena. Počinje s malim obrtom i smješta ga najprije u podrumu za pranje odjeće u kući svojih roditelja.

Mladom Dassleru pomaže i otac Christoph koji je radio u tvornici cipela. Jako talentirani mladić pun entuzijazma počinje se zanimati za sportsku obuću i osmišljavati nove neobične modele, jedan sasvim drugačiji dizajn...

Nekoliko godina kasnije priključuje mu se i dvije godine stariji brat Rudolf. Njegov zadatak je bila prodaja, a Adolfov dizajn. Uskoro prijavljuju tvrtku 'Gebrueder Dassler Schuhfabrik' (Tvornica obuće braće Dassler). Dvije godine kasnije, proizvodnju počinju u tvornici na drugom kraju grada.

Dolaskom Hitlera na vlast 1933. godine braća se pridružuju nacistima.Svoju vjernost nisu baš iskazali 1936. godine za vrijeme Olimpijskih igra u Berlinu. Amerikanac i crnac Jesse Owens - Olympic Hero, koji je tada osvojio četiri zlatne medalje, nosio je Adidas tenisice u svojoj pobjedničkoj trci.

Sposobni trgovac Rudolf uspio ga je uvjeriti da će u njima biti nepobjediv, te se to smatra prvim sponzorskim ugovorom koji je ostvario jedan tamnoputi sportaš. Inače, braća su imala vrlo malo zajedničkih osobina.

Adolf je bio tih i povučen, želio je samo raditi i dizajnirati dok je Rudolf bio temperamentan, društven, uvijek spreman za prepirku. Jedan drugome previše ne pomažu u ratno vrijeme, obojica su bila svojedobno i na ratištima, optužuju jedan drugoga za blisku suradnju s nacistima ili dezerterstvo. A bratske sukobe sigurno nisu smirivale njihove "bolje polovice".

Nakon završetka rata, dva se brata definitivno razilaze, a Rudolf je osniva vlastitu kompaniju i naziva je Puma dok Adolf svoju naziva Adidas (Adi Dassler). Obje kompanije bile su uspješne, ali su podijelile njihov rodni Hertzogenaurach. Čak su i lokalni nogometni klubovi u tom gradiću s 20 tisuća stanovnika bili dio rivalstva. Tako je ASV Herzogenaurach nosio tri pruge, a 1 FC Herzogenaurach pumu u skoku.

Nakon razlaza nekad složna braća do kraja života nisu progovorili niti jednu riječ. Sahranjeni su na istom groblju ali na najudaljenijim parcelama. Nitko zapravo ne zna pravi razlog svađe među dvojicom braće, kao ni zašto su ostali posvađani do svoje smrti.

Agencija za sport, marketing i multimediju.

Copyright © 2020. Sva prava zadržana. Hardino.